2016-12-13 14:13Uppdrag

Stor seger för Lindahls klient i mångmiljardtvist mot Kazakstan

Lindahl har företrätt de moldaviska investerarna Anatolie och Gabriel Stati och deras bolag, Ascom Group SA och Terra Raf Trans Traiding Ltdi en stor tvist mot Kazakstan som har klandrat en skiljedom vid Svea hovrätt.

I grunden rör skiljetvisten betydande investeringar i utvinning av energi- och gastillgångar som Kazakstan exproprierade 2010. Investerarna påkallade ett internationellt skiljeförfarande vid Stockholms Handelskammarens Skiljedomsinstitutet baserat på investeringsskyddsbestämmelser i det mellanstatliga traktatet Energy Charter Treaty. Genom skiljedomen som meddelades 19 december 2013 ålades Kazakstan att ersätta investerarna med ca 500 miljoner USD. Kazakstan vände sig då till Svea hovrätt med begäran att ogiltigförklara skiljedomen. Kazakstans anförde bland annat att skiljedomen skulle ogiltigförklaras eftersom skiljedomen och det sätt på vilket den har tillkommit är uppenbart oförenlig med grunderna för rättsordningen i Sverige.

Domstolen har nu funnit att Kazakstans klandertalan ska lämnas helt utan bifall och domen får inte överklagas. Beslutet innebär också att investerarna får full betalning för sina rättegångskostnader.

Lindahls team för investerarna bestod av Bo GH Nilsson, Therese Isaksson, Ginta Ahrel och Alexander Engström. Lindahl hade ett nära samarbete med investerarnas ombud i skiljeförfarandet – Reggie Smith,Kevin Mohr, Ken Fleuriet och Egishe Dzhazoyanfrån advokatfirman King & Spalding. 

Om Advokatfirman Lindahl KB

Lindahl är en av Sveriges största affärsjuridiska advokatbyråer. Utöver den stora byråns breda kapacitet har vi en absolut spetskompetens inom immaterialrätt, life science, processer och TMT-sektorn. Vi har också en lång och gedigen erfarenhet inom områden som bank och finans, capital markets, M&A samt fastigheter. Lindahl är topprankad inom flera kompetensområden av de stora internationella rankinginstituten. Lindahl har omkring 400 medarbetare, varav drygt två tredjedelar är jurister, som arbetar från våra kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Örebro och Helsingborg. Mer information om Lindahl finns på www.lindahl.se, www.mynewsdesk.com/se/pressroom/lindahl och www.facebook.com/lindahlkarriar


Om Advokatfirman Lindahl

Lindahl är en av Sveriges största advokatbyråer. Våra klienter återfinns ofta i kunskapsbaserade, innovativa och teknikintensiva branscher. Utöver den stora byråns breda kapacitet har vi en absolut spetskompetens inom immaterialrätt, life science, processer och den så kallade ICT-sektorn. Vi har också en lång och gedigen erfarenhet inom områden som bank och finans, capital markets, M&A samt fastigheter.


Kontaktpersoner

Madeleine Johansson
Marketing Manager
Madeleine Johansson