2012-06-25 12:58Uppdrag

Lindahlmedarbetare bäst i Sverige på mänskliga rättigheter

null

En tidigare och en nuvarande medarbetare på Lindahl utgjorde delar av det svenska lag som kom längst i årets upplaga av den Nordiska Rättegångtävlingen om de Mänskliga Rättigheterna som avgjordes under den första helgen i juni.

Tävlingen är en del av specialkursen Praktisk europaprocess vid Stockholms universitet. Studenterna handplockas till advokatklubbar runt om i Norden. Av dessa får de sedan undervisning om Europakonventionen om mänskliga rättigheter och de tävlar för dessa klubbar under tävlingshelgen. Tillsammans med övriga deltagare i sitt lag representerade Linus Gardell och Ellen Källström Club St Erik. De tävlande i laget har fått utbildning av advokater på Centrum för Rättvisa, som Lindahl samarbetar med. Lindahl stöder även rättegångstävlingen.

– Jag har fått jobba hårdare än någonsin tidigare under juristlinjen och upplevelse var fantastisk. Jag kommer att bära med mig den resten av livet, säger Ellen Källström.

Club St Erik vann första pris för bästa skriftliga klagandeinlaga, samt andrapris för sin svarandeinlaga och var mycket nära en finalplats. Totalt kom laget trea i tävlingen och segrare blev Club Lannung från Danmark.

Hårt arbete och fokus under lång tid ger deltagarna en djup kunskap om Europakonventionen samtidigt som de tar stora kliv inom muntlig framställan.

– Pläderingen framför Europadomstolens domare är något av det roligaste jag gjort. Nervositeten var oerhörd, men när jag väl stod där kändes det fantastiskt. Vi kunde varje detalj i målet och fann ett otroligt stöd i varandra som lag, säger Ellen Källström.

Om tävlingen

Under kursens gång erhålls ett fiktivt mål, händelseförlopp, som lagen arbetar med. Lagens första uppgift är att producera två skriftliga inlagor, en för klagande- och en för svarandeparten i målet. Därefter följer en period av undervisning i retorik och muntlig framställning.

Tävlingshelgen innehöll muntliga förhandlingar i Stockholms tingsrätt och Högsta domstolen då lagen fick möjlighet att plädera framför de nordiska ländernas representanter i Europadomstolen.

På bilden

Från vänster: Peter Varga, Mattias Löf, Linus Gardell, Therese Hjulhammar, Ellen Källström, Mirjam Waltrè

Foto: Sebastian Scheiman

Om Advokatfirman Lindahl KB

Lindahl är en av Sveriges största affärsjuridiska advokatbyråer. Utöver den stora byråns breda kapacitet har vi en absolut spetskompetens inom immaterialrätt, life science, processer och TMT-sektorn. Vi har också en lång och gedigen erfarenhet inom områden som bank och finans, capital markets, M&A samt fastigheter. Lindahl är topprankad inom flera kompetensområden av de stora internationella rankinginstituten. Våra 370 medarbetare, varav 250 är jurister, arbetar från våra kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Uppsala och Örebro. Mer information om Lindahl finns på www.lindahl.se, www.mynewsdesk.com/se/pressroom/lindahl och www.facebook.com/lindahlkarriar


Om Advokatfirman Lindahl

Lindahl är en av Sveriges största advokatbyråer. Våra klienter återfinns ofta i kunskapsbaserade, innovativa och teknikintensiva branscher. Utöver den stora byråns breda kapacitet har vi en absolut spetskompetens inom immaterialrätt, life science, processer och den så kallade ICT-sektorn. Vi har också en lång och gedigen erfarenhet inom områden som bank och finans, capital markets, M&A samt fastigheter.


Kontaktpersoner

Madeleine Johansson
Marketing Manager
Madeleine Johansson