2014-09-01 13:00Uppdrag

Lindahl lyckas med rekonstruktionen av Nordic Mines

null

Efter ett drygt år av komplext rekonstruktionsarbete under ledning av advokat Håkan Rudström på Advokatfirman Lindahl vann det av tingsrätten i Uppsala fastställda ackordsförslaget i Nordic Mines AB (publ) och Nordic Mines Marknad AB laga kraft i fredags. Arbetet har utförts av Advokatfirman Lindahl i ett omfattande samarbete med en finsk rekonstruktör.

Företagsrekonstruktion är avsett för bolag som visserligen har betalningssvårigheter, men som också har en lönsamhetspotential. I normalfallet anses ett företag sakna förutsättning för framtida lönsamhet om det saknar möjlighet att betala en fjärdedel av fordringarna. Rekonstruktion kan dock ofta vara mer gynnsamt för borgenärerna än en konkurs. Tingsrätten fann att rekonstruktören noggrant redogjort för de åtgärder som vidtagits och att den rekonstruktionsplan som framtagits gör att det framstår som realistiskt att tro att grundverksamheten kan drivas vidare med lönsamhet, till gagn för hela koncernen. Tingsrätten fastställer ackordsförslaget, som ger oprioriterade fordringsägare ersättning med 9 000 kronor och med 10 procent av överskjutande belopp, då en kvalificerad majoritet av borgenärerna har ställt sig bakom rekonstruktionen. Därtill har koncernens långivare, ett bankkonsortium bestående av Bank of America Merrill Lynch, UniCredit AG samt Finnvera Plc gått med på att skriva ner lån med i storleksordningen 300 MSEK (från ca 430 MSEK) samt erbjudits teckningsoptioner till värde om ca 23 MSEK .

Lindahls team leddes av Håkan Rudström och i teamet ingick bland andra Olov Jansson, Sara Lööf och Johan Hörnberg, med även delägarkollegan Lars-Henrik Andersson som rådgivare. Rekonstruktionsarbetet i Finland utfördes av advokat Hannu Ylönen, Krogerus.


Om Advokatfirman Lindahl KB

Lindahl är en av Sveriges största affärsjuridiska advokatbyråer. Utöver den stora byråns breda kapacitet har vi en absolut spetskompetens inom immaterialrätt, life science, processer och TMT-sektorn. Vi har också en lång och gedigen erfarenhet inom områden som bank och finans, capital markets, M&A samt fastigheter. Lindahl är topprankad inom flera kompetensområden av de stora internationella rankinginstituten. Lindahl har omkring 400 medarbetare, varav drygt två tredjedelar är jurister, som arbetar från våra kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Örebro och Helsingborg. Mer information om Lindahl finns på www.lindahl.sewww.mynewsdesk.com/se/pressroom/lindahl och www.facebook.com/lindahlkarriar


Om Advokatfirman Lindahl

Lindahl är en av Sveriges största advokatbyråer. Våra klienter återfinns ofta i kunskapsbaserade, innovativa och teknikintensiva branscher. Utöver den stora byråns breda kapacitet har vi en absolut spetskompetens inom immaterialrätt, life science, processer och den så kallade ICT-sektorn. Vi har också en lång och gedigen erfarenhet inom områden som bank och finans, capital markets, M&A samt fastigheter.


Kontaktpersoner

Madeleine Johansson
Marketing Manager
Madeleine Johansson