2021-03-31 07:39Nyheter

Lindahl vinner Impact Case of the Year

Managing IP Awards 2021 – Tillkännagivande av vinnare

Lindahl har uppmärksammats för sitt arbete med ett betydelsefullt EU-copyrightmål

Lindahl har fått utmärkelsen Impact Case of the Year för sitt arbete med hyrbilsföretagen Fleetmanager Sweden och Nordisk Biluthyrning i tvisten mot Stim och SAMI, mål C 753/18.

Priset tillkännagavs vid den virtuella ceremonin Managing IP Awards den 30 mars 2021. 

EU-domstolens dom i målet Stim och SAMI mot Fleetmanager Sweden och Nordisk Biluthyrning meddelades den 2 april 2020. Domstolen slog fast att hyrbilsföretag med fordon utrustade med radiomottagare inte tillgängliggör musik genom "överföring till allmänheten" enligt EU-lagstiftningen och att hyrbilsföretag därför inte är skyldiga att erhålla upphovsrättslicens från musikförvaltningsorganisationer.

Upprinnelsen till EU-domstolens dom var att branschförbundet Biluthyrarna Sverige ifrågasatte Stim och SAMI:s fakturor avseende ersättning för den musik som kan framföras i hyrbilars radio. Biluthyrarna väckte därför en negativ fastställelsetalan i Stockholms tingsrätt. Talan ogillades men domen överklagades. Parallellt vandrande ett liknande mål genom tingsrätten och hovrätten i Skåne som ansåg att biluthyrare ska betala upphovsrättslig ersättning till Stim och SAMI. Även den domen överklagades. De bägge målen möttes i HD som valde att inhämta förhandsavgörande från EU-domstolen, något som biluthyrarna hade yrkat redan i underrätt. Biluthyrarna ansåg nämligen att EU-domstolens praxis stödde deras talan. Det visade sig vara en korrekt bedömning.   

Advokat Johan Åberg var ombud för de svenska hyrbilsföretagen i målet, som ansåg att hyrbilsföretag varken aktivt eller avsiktligt ger hyrestagare tillgång till musik, något som EU-domstolen höll med om.

 

Chefredaktör Ed Conlon sade:

"Managing IP Awards är de mest prestigefyllda utmärkelserna i IP-världen. Det senaste året har varit särskilt utmanande för alla, och alla årets vinnare förtjänar extra uppmärksamhet för sina prestationer i den tuffa period som har varit.”

 


Om Managing IP Awards

Managing IP Awards anses vara den ledande IP-prisutnämningen inom juristbranschen. Varje år samlar forskningsanalytiker in information från tusentals företag, IP-utövare och deras kunder genom intervjuer, e-post och onlineundersökningar.  Programmet är nu inne på sitt sextonde år och omfattar ett brett spektrum av IP-verksamhetsområden och mer än 30 jurisdiktioner. 

För att se hela vinnarlistan, se prisutdelningen och få tillgång till mer information om ceremoniprogrammet, gå till ManagingIPAwards.com.​


Om Advokatfirman Lindahl

Lindahl är en av Sveriges största affärsjuridiska advokatbyråer med kontor i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Örebro och Helsingborg. Utöver den stora byråns breda kapacitet har vi en absolut spetskompetens inom immaterialrätt, life science, processer och ICT-sektorn. Vi har också en lång och gedigen erfarenhet inom områden som bank och finans, capital markets, M&A samt fastigheter. Lindahl är rankad inom flera kompetensområden av de stora internationella rankinginstituten. Dessutom är vi den enda svenska medlemmen i TerraLex, ett internationellt nätverk som består av noga utvalda advokatbyråer som är ledande på sina lokala marknader. Mer information om Lindahl finns på lindahl.se.


Kontaktpersoner

Madeleine Johansson
Marketing Manager
Madeleine Johansson